jk_top
HomeBIOJanusz` worldGalleryDiscographySong`sPublishing  Kontakt
 
 

Wypijmy za błędy

(Ryszard Rynkowski - Jacek Cygan)

rynkowski_szczesliwejdrogi
Ryszard Rynkowski
Szczęśliwej drogi już czas

Release 1991
Label Polskie Nagrania Muza ‎–
PNCD 106
Format CD, Album
Photography By A. Pietrzak
Edited By T. Kutyło
Engineer Mikołaj Wierusz
Mastered By K. Kuraszkiewicz,
U. Ziarkiewicz






BAND DUET KEYBOARD TEXT
VOC GUITAR KEYB BASS DRUMS     TEKST



Ryszard Rynkowski

ur. 9 października 1951 w Elblągu piosenkarz, kompozytor

W dzieciństwie uczył się gry na fortepianie w podstawowej szkole muzycznej.
Potem muzykował w amatorskich zespołach Elbląga.

W latach 1967–1970 uczył się w I Liceum Ogólnokształcącym w Elblągu, gdzie prowadził kabaret "Tak To Bywa". Z kabaretem tym w 1968 na Przeglądzie Zespołów Szkolnych Polski Północnej zajął 2. miejsce.
Muzycznie zadebiutował z grupą El w 1972 na V Festiwalu Kultury Studenckiej w Olsztynie.

W 1973 przeniósł się do Warszawy. Od tego też roku współpracował m.in. z Operetką Warszawską i Teatrem na Targówku.

W latach 1977–1978 był pianistą Grupy Bluesowej Gramine. W tym samym czasie napisał muzykę do spektaklu "Rapsod Polski", który został wystawiony w Pruszkowie k. Warszawy przez grupę teatralną pod kierunkiem Bolesława Jastrzębskiego z akompaniamentem zespołu VIP.
Następnie pracował w zespole Victoria Singers, który w 1979 zmienił nazwę na VOX.

Jest twórcą wielu utworów tego zespołu, m.in.:

Masz w oczach dwa nieba (III nagroda na KFPP Opole '79),
Bananowy song (nagrodzony Brązową Lirą na festiwalu w Bratysławie w 1980),
Szczęśliwej drogi, już czas.

W 1987 rozpoczął karierę solową.

Wielokrotny laureat Krajowego Festiwalu Piosenki Polskiej w Opolu, który wygrał w latach 1979, 1989, 1990 oraz 1994.

W 1993 wystąpił w roli tytułowej musicalu Pan Twardowski.

W 2001 został nagrodzony Fryderykiem jako wokalista roku.

W 2002 radni Elbląga przyznali mu honorowe obywatelstwo miasta Elbląga.

Jego pierwsza żona, Hanna, zmarła na raka piersi. Z tego małżeństwa ma córkę, Martę (ur. 1978).

W październiku 2008 przyszło na świat jego drugie dziecko, syn Ryszard. Jest żonaty z Edytą (ur. 10.04.1973). 3 kwietnia 2009 na świat przyszedł pierwszy wnuk piosenkarza – Jan, a w 2010 urodził się jego drugi wnuk: Ignacy. 20 stycznia 2010 za wybitne osiągnięcia w pracy artystycznej i twórczej został odznaczony Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski.

Dyskografia:

CD Singles
1991 - Szczęśliwej Drogi Już Czas, 1997 - Wznieś Serce (Jawa Promo)
1993 - Jedzie Pociąg Z Daleka, 1998 - Jawa
1994 - Ryszard Rynkowski , 1999 - Widzisz Marto
1995 - Dziś Nadzieja Rodzi Się , 2000 - Urodziny
1997 - Jawa  Wypijmy Za Błędy/Italo Boot Mix Vol. 13 II Side
2000 - Dary Losu ,  
2001 - Intymnie  
2003 - Ten Typ Tak Ma  
2009 - Zachwyt  
2011 - RR  
2012 - Razem  
2018 - Ryszard Rynkowski  
w/g :Wikipedia

 

 
Jacek Cygan

 (ur. 6 lipca 1950 w Sosnowcu) autor tekstów piosenek, autor musicalowy, poeta, scenarzysta, 

W rodzinnym mieście ukończył Szkołę Podstawową nr 15 i liceum im. Emilii Plater.
Od 1968 mieszka w Warszawie, gdzie w 1973 ukończył studia na Wydziale Cybernetyki WAT.

Pierwsze piosenki zaczął pisać już na studiach.
W 1975 założył wraz z Jerzym Filarem grupę Nasza Basia Kochana, z którą zdobył w 1976
I nagrodę na Festiwalu Piosenki Studenckiej w Krakowie.
W 1978 r. zdobył nagrodę Programu III Polskiego Radia za napisaną wspólnie z Elżbietą Adamiak piosenkę pt. Rozmowa.
Od tego czasu współpracuje z czołówką polskich kompozytorów i wokalistów muzyki rozrywkowej. Współpracował m.in. z zespołem Crash oraz z kompozytorem Krzesimirem Dębskim.
                           Napisał ponad 1000 tekstów piosenek, z czego wiele stało się znanymi przebojami.
Pięć z nich zdobyło trofea na Krajowego Festiwalu Piosenki Polskie w Opolu. Jednym z jego największych przebojów artystycznych było napisanie tekstu piosenki do kompozycji „To nie ja!” skomponowanej przez Stanisława Syrewicza dla Edyty Górniak. Utwór reprezentował Polskę podczas 39. Konkursu Piosenki Eurowizji w 1994 roku i zajął ostatecznie drugie miejsce, osiągając tym samym najlepszy wynik w historii udziału kraju w widowisku oraz zdobywając tytuł „największego osiągnięcia polskiej piosenki za granicą”.

                           W latach 80. silnie zaangażowany w rozwój polskiej muzyki dziecięcej. Współpracował z Majką Jeżowską, zespołem Papa Dance. Wspólnie wylansowali wiele nastoletnich gwiazdek, m.in. Magdę Fronczewską i Krzysia Antkowiaka.
Współautor albumu Dyskoteka Pana Jacka. Program o tym tytule z piosenkami Cygana był emitowany w telewizji przez 10 lat.
Jest autorem słów do Santo Subito – Cantobiografii Jana Pawła II. Muzykę do słów napisał Piotr Rubik. Koncert emitowała telewizja Polsat 12 i 13 kwietnia 2009.

W kwietniu 2013 został odznaczony Srebrnym Medalem „Zasłużony Kulturze Gloria Artis”.

W maju 2013 został odznaczony Orderem Uśmiechu, który odebrał w swoim rodzinnym mieście w Szkole Podstawowej nr 15, której niegdyś sam był uczniem.

W listopadzie 2014 otrzymał tytuł honorowego obywatela miasta Sosnowca.

Wykonawcy
Piosenki z jego tekstami usłyszeć można w wykonaniu m.in.:
Krzysztofa Antkowiaka, Hanny Banaszak, zespołu Wanda i Banda, Ewy Bem, Moniki Borys, Jana Borysewicza, Tadeusza Brosia, Violi Brzezińskiej, Jarka Bułki, zespołu Deef, zespołu Dwa Plus Jeden, Haliny Frąckowiak, Magdy Fronczewskiej, Kasi Fronczewskiej, Piotra Fronczewskiego, Michała Gasza, Edyty Geppert, Edyty Górniak, Jacka Granieckiego, Moniki Gruszczyńskiej, Karoliny Gruszki, Majki Jeżowskiej, Anny Jurksztowicz, Kayah, KOMBI, Kombii, Seweryna Krajewskiego, duetu Krzysiek i Rysiek, Joanny Kurowskiej, Ewy Kuklińskiej, zespołu Lady Pank, Toma Logana, Anny Józefiny Lubienieckiej, Grażyny Łobaszewskiej, Anny Mamczur, Grzegorza Markowskiego, Marty Moszczyńskiej, Zofii Nowakowskiej, Papa Dance, Jerzego Połomskiego, Krystyny Prońko, Maryli Rodowicz, Roberta Rozmusa, Ryszarda Rynkowskiego, Piotra Schultza, Andrzeja Sikorowskiego, Krzysztofa Krawczyka, Wojciecha Skowrońskiego, Stanisława Sojki, Zdzisławy Sośnickiej, Pawła Stasiaka, Ani Stawieraj, Mieczysława Szcześniaka, Hanny Śleszyńskiej, Grzegorza Turnaua, Urszuli, Stanisława Wenglorza, Grzegorza Wilka, Zbigniewa Wodeckiego, Jacka Wójcickiego, Beaty Wyrąbkiewicz, Łukasza Zagrobelnego, Mariny Zacharowej, Andrzeja Zauchy, Kasi Zdulskiej, Nataszy Urbańskiej, Borysa Szyca, Naszej Basi Kochanej, Sylwii Grzeszczak i Jerzego Filara.

Nagrody
1976 – pierwsza nagroda na Festiwalu Piosenki i Piosenkarzy Studenckich w Krakowie
1978 – nagroda Programu Trzeciego Polskiego Radia za piosenkę „Rozmowa”
1984 – nagroda w konkursie Programu Trzeciego Polskiego Radia za piosenki „Kobieta Wschodu”, „Pro-test song”, „Sól na twarzy”
1984 – nagroda specjalna jury na 21. Krajowego Festiwalu Piosenki Polskiej w Opolu za piosenkę „Jaka róża taki cierń”
1987 – tytuł piosenki roku dla piosenki „Stan pogody” w plebiscycie słuchaczy Magazynu Muzycznego Rytm
1989 – tytuł przeboju Lata z Radiem i Programu Pierwszego Polskiego Radia dla piosenki „Wypijmy za błędy'”
1991 – druga nagroda podczas 28. Krajowego Festiwalu Piosenki Polskiej w Opolu za piosenkę „Muszelko, ratuj mnie”
1994 – Grand Prix i pierwsza nagroda podczas 31. Krajowego Festiwalu Piosenki Polskiej w Opolu za piosenkę „Mrok”
2012 – Nagroda Literacka Srebrny Kałamarz za tomik „Pies
w tunelu”
w/g :Wikipedia

 

  Copyright © Janusz Koman. All rights reserved.    instagram